
Miks on vahepalad head?
Vahepalade söömine, eriti kui need sisaldavad nii valku kui ka süsivesikuid, hoiab veresuhkru taseme ühtlasena, et ei tekiks liigseid isusid, tujude ega energia kõikumisi. Ka hoiavad vahepalad ära hormoonide kõikumise, kõht püsib kauem täis, mis omakorda aitab vältida toiduga liialdamist põhisöögikordadel, Regulaarsed toidukorrad annavad meile pidevalt energiat, et päeva jooksul ei teki selle puudust ja sellest tulenevat väsimust.
Milleks mulle veel vahepalad, võib mõelda inimene kes soovib kaalust alla võtta?
Paljud väldivad teadlikult vahepalade söömist, kuna kardavad kaalus juurde võtta. Kuid vahepalad on tervislikud. Kui kogused on mõistlikud, siis seda ohtu kindlasti ei ole, pigem vastupidi, sest vahepalad aitavad tasakaalustatud toitumise korral hoopis kaalu säilitada.
Kuidas siis süüa?
Vajalik oleks süüa kolm põhitoidukorda – hommikusöök, lõunasöök ja õhtusöök. Nende vahele võiksid kuuluda väikesed vahepalad, mida mahub päeva sisse vastavalt vajadusele kaks kuni kolm. Toidukordade ja vahepalade söömise vahele võiks alati jääda 2,5-3 tundi. Kui pole harjumust võtta vahepalasid, võib algul olla raske 5-6 korda päevas süüa. Kõige lihtsam on oma söögikordade arvu suurendada järk-järgult ning panna endale telefoni või märkmikusse meeldetuletused, hiljem hakkab keha ise märku andma oma vajadustest.
Söömisega seotud muudatused vajavad veidi ka harjumist. Vajalik on eelnevalt läbi mõelda ning hästi planeerida ka kõik vahepalad, mida süüakse väljaspool kodu, sest vahepala kaasa võtmine võib esialgu kergesti meelest minna.
Mida siis võtta vahepaladeks?
Puuviljad koos marjade, pähklite ja seemnetega.
Parimaks suupisteks on värsked väikese suhkrusisaldusega puuviljad (õun, pirn, kiivi jne) või marjad koos pähklite ja seemnetega, mida on mugav käekotti või taskusse pista, võtta kaasa nii tööle kui kooli. Pähklid ja seemned on vahepalas kindlasti vajalikud kuna tasakaalustavad meie veresuhkrut.
Smuuti
Ka smuuti on hea vahepala. Peale marjade, puu- ja ka köögiviljade võiks sinna panna kindlasti pähkleid ja seemneid, mis muudavad joogi tummisemaks ning täidavad paremini kõhtu. Ära ei tasu unustada ka meie endi supermarju nagu astelpaju, mustikat, mustsõstart, vaarikat.
Isevalmistatud toormahl
Hea ja väga tervislik vahepala on ka isevalmistatud toormahl, mille koostisesse kuuluvad enamasti erinevad köögiviljad nagu lehtkapsas, spinat, värske kurk, porgand, peet, õunadjamarjad. Lisaks võib katsetada põnevamaid maitseid, kui lisada mahlale veel sellerit, ingverit, greipi jm. Vahelduseks võib võtta vahel ka klaasi poest ostetud tomatimahla.
Puuviljasalat
Heaks vahepalaks on ka tükeldatud puuviljad ja marjad koos purustatud pähklite-seemnete või maitsestamata jogurtiga.
Tükeldatud toored köögiviljad
Väga tervislikud on tükeldatud köögiviljad nagu porgand, kurk, tomat, paprika jm. maitsestamata jogurtist tehtud tipi kastmega. Ka sobivad vahepalaks grillitud krõmpsuvad köögiviljad kas hummuse või mõne muu kaunviljamäärdega.
Täisteraleib
Väga hästi sobib vahepalaks ka täisteravõileib singiviilu, kala, mõne taimse määrdega või kodujuustu, köögiviljade ning rohke salatiga.
Toorsalat sobiva valgulisandiga
Heaks vahepalaks on ka toorsalat koos aedviljade, maitserohelise, kala, linnuliha, ubade, kikerhernestega jne. kerge õli või jogurtikastmega.
Vähemagus jogurt, kohupiim, keefir, ricota ja kama
Hästi sobib vahepalaks ka ise kokku segatud maitsestamata jogurt, kohupiim, keefir või ricota,millele lisada tervislikku kama ja natuke suhkrut.
Energiapallid kuivatatud puuviljadest, pähklite ja seemnetega.
Heaks vahepalaks on isetehtud energiapallid või batoonid, kuhu võib lisada veel kaerahelbeid, kakaod, kookoshelbeid, marjapulbrit jm. Väga oluline on ka vahepalade kvaliteet. Vahepaladeks pole sobivad rafineeritud ja suure suhkrusisaldusega tooted nagu kohukesed, magusad kohupiimakreemid, saiakesed, küpsised, krõpsud jne. Ettevaatlik tasub olla ka kõrge suhkrusisaldusega kuivatatud puuviljade ja poemahladega, mis ei sobi kindlasti kaalulangetajatele. Ka ei sobi vahepaladeks päris palju reklaamitud proteiinirikkad valgubatoonid, kuna nendes on sageli väga suures koguses rafineeritud suhkrut ja erinevaid lisaaineid.
Ingrid Koppel
Kasutatud kirjandus:
Annely Soots: “Tervis toidust”
.