Kommenteeri

Toidutalumatus

Allergia ja toidutalumatus on täiesti erinevad asjad. Kui allerginähud ilmuvad kiiresti, siis toidutalumatuse sümptomid tekivad alles 2-3 päeva pärast peale talumatu söögi söömist. Sellepärast on väga raske aru saada, mis talumatust põhjustab.

Kui inimest vaevad sellised nähud, nagu pidev väsimus, energiapuudus, üldine halb enesetunne, iiveldus, seedehäired jm. nähud, võib tegu olla varjatud toidutalumatusega. Kui inimene läheb selliste kaebustega arsti juurde, siis mingit haigust diagnoosida ei ole, kuigi inimene ise tunneb ennast haigena. Toidutalumatus ongi selline segadusse ajav häire, mis võib esile kutsuda mistahes haigussümptomeid ja on väga individuaalne, igaühel erinev.

Kui arstid teevad inimesele allergiatesti, siis see ei näita midagi, sest toidutalumatus ei väljendu allergilise reaktsioonina. Kui allergiareaktsioon on kiire ja võib avalduda inimesel üsna pea peale teatud toituaine söömist, siis toitutalumatuse nähud avalduvad 2-3 päeva pärast. Ja kui talumatust põhjustab toit, mida igapäevaselt süüakse, siis on üldse raske aru saada, et toit võib olla tervisehädas süüdi.

Toitumisterapeudid väidavad tänasel päeval kindlalt, et kaks kõige sagedamini toidutalumatust põhjustavat toiduainet on lehmapiim ja teraviljagluteen – samas on need meie inimeste kõige enam tarbitavad toiduained. Peamisteks põhjusteks, miks allergia ja toidutalumatuse tekivad, on toidu puudulik lagundamine ja sooleseina läbilaskvuse suurenemine. Kui läbi soole limaskesta satuvad organismi normaalsest suuremad toiduosakesed, siis kutsuvad need esile immunoloogilise vastuse -st. immuunsüsteem reageerib ainetele kui võõrastele.

Üks võimalus testida toidutalumatust on Cytotest (labor asub Tartus) – selle meetodi puhul jälgitakse mikroskoobi all toiduainete mõju eeskätt valgetele verelibledele ehk leukotsüütidele. Teine test, mida saab Eestis Synlabi laboris teha, on ELISA test, milles määratakse IgG antikehi teatud toiduainele.

Uuringud on näidanud, et kui menüüst elimineerida talumatust põhjustavad toiduained, siis on saavutatud märkimisväärseid tulemusi. Kuna tehtud test kellegi vaevusi ei leevenda, siis on oluline selle analüüs ja toitumisnõustaja poolt menüü korrastamine ja edasised toitumissoovitused.

Toidutalumatus on keeruline nähtus, mille mehhanisme alles uuritakse ja avastatakse. Tänasel päeval on võimalik teha toidutalumatuse teste, kuid ükski neist ei suuda absoluutse kindlusega toidutalumatust välja selgitada. Samas võivad nad olla abiks, mis aitavad kiiremini talumatu toiduaine välja selgitada.

 

Allikas: ajakiri „toitumisteraapia“ nr. 20, 2016


Lisa kommentaar

Email again: